trójkąt rozwartokątny
maniek: W trójkącie rozwartokątnym ABC o kącie rozwartym przy wierzchołku
A poprowadzono wysokości BD i CE . Następnie wysokości te przedłużono do przecięcia w punkcie
F. Wykaż, że |<AFB| = |<AED|.
30 sty 18:22
s.o.s.:

Na czworokącie ADFE da się opisać okrąg bo |∡ADE|+ ∡AEF|= 180
o
zatem
kąty α mają równe miary bo są wpisane w ten okrąg i oparte na tym samym łuku AD
co kończy dowód
|∡AFB|= |∡AED|=α
31 sty 15:25
s.o.s.:
poprawiam zapis
..... bo |∡ADF|+|∡AEF|=180o
31 sty 15:29