Całka wymierna
Poston: Jak obliczyć całkę nieoznaczoną z
(x3−4x2+1) / (x−1)4 dx
?
30 sty 15:51
łozbijam: | | x3 | | 4x2 | | 1 | |
Rozbij sobie na sumę całek, to jest ∫ |
| dx − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | (x−1)4 | | (x−1)4 | | (x−1)4 | |
A dalej to żmudne obliczenia.
Podpowiedź: w pierwszej całce podstawienie u = x − 1, w drugiej całce spróbuj przez części, a
trzecia to prosta.
30 sty 16:07
Poston: Spoko, dzięki, tak zrobię. Nie dałoby się tego zrobić jakoś metodą
przez sprowadzenie do ułamków prostych?
30 sty 16:25
Mariusz:
Przez części to można nawet w pamięci policzyć
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | | 3x2−8x | |
− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | (x−1)3 | | 3 | | (x−1)3 | |
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | | 1 | 3x2−8x | | 1 | | 6x−8 | |
− |
|
| + |
| (− |
|
| + |
| ∫ |
| dx) |
| | 3 | (x−1)3 | | 3 | | 2 | (x−1)2 | | 2 | | (x−1)2 | |
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | 3x2−8x | | 1 | | 6x−8 | |
− |
|
| − |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | (x−1)3 | | 6 | (x−1)2 | | 6 | | (x−1)2 | |
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | 3x2−8x | |
− |
|
| − |
|
| |
| | 3 | (x−1)3 | | 6 | (x−1)2 | |
| | 1 | | 6x−8 | | 6 | |
+ |
| (− |
| +∫ |
| dx) |
| | 6 | | (x−1) | | x−1 | |
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | 3x2−8x | | 1 | 6x−8 | |
− |
|
| − |
|
| − |
|
| +ln|x−1|+C |
| | 3 | (x−1)3 | | 6 | (x−1)2 | | 6 | (x−1) | |
| | 1 | x3−4x2+1 | | 1 | 3x2−8x | | 1 | 3x−4 | |
− |
|
| − |
|
| − |
|
| +ln|x−1|+C |
| | 3 | (x−1)3 | | 6 | (x−1)2 | | 3 | (x−1) | |
30 sty 16:26
Poston: Chyba w pamięci RAM
30 sty 16:30
Mariusz:
Można przez rozkład na sumę ułamków prostych ale wtedy będziesz miał cztery współczynniki
co prowadzi do układu 4 równań liniowych postaci Cramera
Jeżeli nie chcesz przez części to możesz wyrazić licznik jako sumę potęg dwumianu
(x−1)
((x−1)+1)
3−4((x−1)+1)
2+1 = (x−1)
3+3(x−1)
2+3(x−1)+1−4(x−1)
2−8(x−1)−4+1
x
3−4x
2+1 = (x−1)
3 − (x−1)
2 − 5(x−1) − 2
| | (x−1)3 − (x−1)2 − 5(x−1) − 2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | (x−1)4 | | x−1 | | (x−1)2 | |
| | 1 | | 1 | |
−5∫ |
| dx−2∫ |
| dx |
| | (x−1)3 | | (x−1)4 | |
| | 1 | | 5 | 1 | | 2 | 1 | |
−ln|x−1|+ |
| + |
|
| + |
|
| + C |
| | x−1 | | 2 | (x−1)2 | | 3 | (x−1)3 | |
30 sty 16:36
Mariusz:
Poston, nie przy odrobinie wprawy mógłbyś policzyć w swojej pamięci (tej w mózgu)
30 sty 16:38
Poston: No może. Ja jestem na pierwszym semestrze. Może później się tym zajmę.
Na razie wyszło mi coś takiego jak tobie, tylko ln jest dodatni.
30 sty 17:01
Poston: Mathematica mówi, że mam dobrze, tylko trzeba wrzucić pod wspólny mianownik
30 sty 17:07
jc: Jenak podstawienie.
x=u+1,
mianownik = u4
licznik = x3−4x2+1=(u+1)3−4(u+1)2+1=(u3+3u2+3u+1) − 4(u2+2u+1)+1
= u3 − u2 −5u −2
To jest właściwie to samo, co zaproponował Mariusz. Czasem nawet w tak prostych
sytuacjach opłaca się użyć nowej litery.
30 sty 17:08
Poston: Tak, też wszystko zrobiłem przez podstawienie. Dzięki
30 sty 17:09