ciagi suma arytmetyczne
pryncpisal: suma 6 poczatkowych wyrazow ciagu aretmetycznego jest trzy razy mniejsza od sumy kolejnych
szesciu wyrazow tego ciagu. oblicz pierwszy wyraz ciagu jezeli a2 * a3 = 15
i chcialem tak
S6 = 6a1 + 15r
S12 = 12a1 + 66r
i ze 3S6 = S12
i ze (a1 +r ) (a1 + 2r) = 15
ale nie wychodzi
30 sty 15:14
wredulus_pospolitus:
heeee

ale co nie wychodzi
30 sty 15:21
pryncpisal: no wychodza jakies dziwne liczby i nie zgodne z odpowiedziami dlatego chcialem zapytac czy tak
jak chcialem rozwiazac to w ogole dobrze
30 sty 16:22
Mila:
x=S12−S6 to otrzymasz sumę wyrazów ( a7+a8+a9+a10+a11+a12 )
I teraz równanie:
3S6=x
30 sty 16:22
Mila:
x=S12−S6
30 sty 16:23
pryncpisal: ze co
30 sty 16:46
pryncpisal: ale moje jest zle czy jak
30 sty 16:46
Mila:
Przeczytaj dokładnie treść zadania .
S6 jest trzy razy mniejsza od sumy : ( a7+a8+a9+a10+a11+a12 )
równanie :
(a1 +r )*(a1 + 2r) = 15 jest poprawne.
30 sty 17:40