ciagi
pryncpisal: pierwszy wyraz ciag arytmetycznego wynosi 7 a roznica 2 suma n poczatkowych wyrazow jest dwa
razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazow. oblicz n
30 sty 14:32
. :
S
2n = 3*S
n
| 2*7 + (2n−1)*2 | | 2*7 + (n−1) | |
| *2n = 3* |
| *n |
| 2 | | 2 | |
Wyznacz n
30 sty 14:38
. :
Objaśnienia.
Skoro suma od a
n+1 do a
2n jest dwa razy większa od sumy od a
1 do a
n
To znaczy że suma od a
1 do a
2n będzie 3 razy większa od sumy od a
1 do a
n
Co do wzoru, należy pamiętać ze:
Jak również że,
a
k = a
1 + (k−1)*r
Podstawiamy to do wcześniejszego wzoru i dostajemy to co zapisałem
30 sty 14:41
pryncpisal: ale skąd wiadomo ze do 2n? nie rozumiem
30 sty 14:49
wredulus_pospolitus:
a
1 + a
2 + ... + a
n−1 + a
n = Suma
a
n+1 + a
n+2 + ... + a
2n−1 + a
2n = 2*Suma
zgodzisz się z tymi dwoma równaniami

Jeżeli tak to teraz dodajemy te dwa równania do siebie
i mamy:
a
1 + .... + a
n + a
n+1 + .... + a
2n = Suma + 2*Suma
czyli po prostu
a
1 + a
2 + .... + a
2n = 3*Suma
A teraz to widzisz
30 sty 14:59
pryncpisal: ok
30 sty 15:15