Stożek
Halinka: Cosinus kąta rozwarcia stożka o tworzącej l=12 jest równy 1/9. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tej bryły
Od czego tu zacząc ?Rysunek jest. Czy cosinus to r/l=1/9?
30 sty 13:34
Halinka: Czy biorę połowę tego kata?
30 sty 13:35
Jolanta: wysokosc stozka H dzieli kąt rozwarcia na dwa kąty α
korzystamy z wzoru cos2α=1−2sin
2α
wylicz sinα
30 sty 18:11
Halinka: Jolu czy sinα=√5/3
30 sty 18:16
Jolanta: wiesz co dalej ?
30 sty 18:33
Halinka: niestety nie
30 sty 18:51
Jolanta: Sinα α=r/12
2/3=r/12
30 sty 20:08
Jolanta: Wszystko jasne ?
30 sty 20:22
Halinka : Tak teraz tak. Dziękuję
30 sty 22:44