prawdopodobienstwo
Francesco: Rzucamy trzykrotnie symetryczna sześcienna kostką do gry i rozpatrujemy zdarzenia:
A
−wyrzucimy co najwzyżej jedną "szóstkę".
B
−Suma wyrzuconych oczek będzie nieparzysta.
C
−Iloczyn liczb wyrzuconych oczek będzie parzysty.
Oblicz
P(A|B), P(B|C), P(C|A).
30 sty 09:58
. :
I w którym miejscu napotykasz na problem?
30 sty 13:17
kaszojadka: a czy wyniki to 200/216, 1/2 i 0,375?
30 sty 13:35
Fałszywy 6-latek: a dobrze obliczyłaś ilości zdarzeń sprzyjających?
30 sty 13:39
kaszojadka: nie wiem:(
30 sty 13:40
kaszojadka:
że wyrzucimy co najwyżej jedną szóstkę (wyszło 200/216)
że suma wyrzuconych oczek będzie nieparzysta (wyszło 1/2)
że iloczyn liczb wyrzuconych oczek będzie parzysty (wyszło 0,375)
30 sty 13:45
kaszojadka: jeszcze tej drugiej częsci zadania nie zrobiłam czyli tego P(A|B), P(B|C), P(C|A)
30 sty 13:48
. :
Iloczyn NIE BĘDZIE parzysta tylko i wyłącznie wtedy gdy wylosowane zostały trzy nieparzyste
liczby.
Wiec parzysty iloczyn będzie w każdym innym przypadku
30 sty 14:45
. :
Ale nadal to nie są wyniki końcowe to dopiero początek zadania
30 sty 14:46
kaszojadka: aa oki
| | 1 | | 1 | |
bo prawd. wylosowania trzech nieparzystych to ( |
| )3= |
| |
| | 2 | | 8 | |
a to jedyny przypadek kiedy iloczyn będzie nieparzysty
a reszta dobrze? trochę pomagałam sobie internetem bo jeszcze się nie uczyłam tego w szkole
30 sty 15:29
kaszojadka: dalej trzeba jeszcze z Bayesa (chyba?) policzyć drugą część zadania, ale to już może zostawimy
@Francesco
30 sty 15:30
wredulus_pospolitus:
Jakim Bayesem

Masz do policzenia prawdopodobieństwo warunkowe. Wzór Bayesa Ci absolutnie w
tym nic nie pomoże
30 sty 15:42
Mila:
1)
|B|=108 (trzy nieparzyste lub 2 parzyste i jedna nieparzysta )
|A∩B|=3
3+36=63
A∩B− 3 nieparzyste (0 szóstek) lub (6,p,n) − parzyste ze zbioru: {2,4}
Pozostałe przypadki liczymy w podobny sposób
Masz odpowiedź? , bo może coś zgubiłam
30 sty 20:26