tozsamosc trygonometryczna
tomek: sprawdz czy rownosc cos4 x + sin4 x = 1 − sin2 2x jest tozsamoscia trygonometrczna
(sin2x + cos2 x)2 − 2sin2 x cos2 x = 1 − sin2 2x
1 − 2sin2 x cos2 x = 1 − sin2 2x
1 − 2sin2 x cos2 x = 1− (4sin2 x cos2 x)
czy takie wytlumaczenie jest wystarczajace?
29 sty 19:32
Aruseq: 2sin2xcos2x≠sin22x
29 sty 19:51
tomek: ?
29 sty 19:57
Aruseq: No taka równość nie zachodzi, a skorzystałeś z niej
29 sty 19:58
wredulus_pospolitus:
1 − sin2(2x) = cos2(2x) = ( cos(2x) )2 = ( cos2x − sin2x )2 =
= cos4x + sin4x − 2sin2xcos2x
29 sty 19:58
wredulus_pospolitus:
tak było by lepiej
bo w tym momencie masz 0 =? 'coś tam'
29 sty 19:59
tomek: gdzie ja niby takiego czegos uzylem 2sin2 xcos2 x≠sin2 2x bo nie widze
29 sty 20:27
Aruseq: A nie, tutaj ja się pomyliłem. Myślałem że druga linijka jest po prostu przekształceniem lewej
strony, a ty po prostu przekształcasz tezę z zadania
29 sty 20:31
tomek: aha a to moge tak zostawic czy cos zmienic
29 sty 20:37