Objętość walca
Filip: Wysokość walca jest równa 27 a promień jego podstawy 29. Promień zwiększono o 1 cm.
O ile cm należy zmniejszyć wysokość walca aby jego objętość pozostała taka sama.
Potrafię policzyć objętość ale dalej nie wiem jak to się ma ...
29 sty 16:42
wredulus_pospolitus:
27*29
2 = (27−x)*30
2 −−−> x =
29 sty 16:44
Filip: Skąd taka zależność?
29 sty 17:22
Jolanta: V sie nie zmienia
V=πr2*H=π*292*27
V=π(29+1)2*(27−x)
π*292*27=π*302*(27−x) / :π
29 sty 18:19
Filip: Dziekuje Jolu. Tak próbowałem podstawić . na wzorach mi łatwiej
29 sty 20:41