Walec pomożecie
Filip: Pole podstawy walca jest równe 600π a pole powierzchni całkowitej 1050π.
Obliczyć tangens kąta ostrego miedzy tworząca walca a odcinki łączącym jej koniec
że środowiskiem podstawy walca
29 sty 13:49
wredulus_pospolitus:
Co to jest środowisko podstawy walcy
29 sty 13:52
wredulus_pospolitus:
R =

H =
29 sty 13:53
Misia: przepraszam ze środkiem
29 sty 13:55
Misia: chyba miało byc
29 sty 13:55
Filip: Źle wpisałem , oczywiście środkiem powinno być
29 sty 14:00
wredulus_pospolitus:
1) Czy został zrobiony rysunek?
2) Czy zaznaczyłeś o jaki kąt tutaj chodzi?
3) Czy wyliczyłeś R i H
29 sty 14:11
Filip: Tak rysunek wykonałem. Ze wzoru na Pc wyliczyłem Pp i obliczyłem r.
Teraz nie wiem czy to dobrze wydedukowałem
29 sty 14:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia i rysunek
29 sty 14:51
Filip: Rysunku tu nie zrobię bo niestety ten program nie ułatwia
1050π=2*Pp+600π
Pp =225π
Pp= πr2
R=15
Pb=πrl
Z tego l=40
Ten tg wg mnie jest między promieniem a odcinkiem od środka do drugiego końca tworzącej
tg α=8/3
29 sty 15:25
wredulus_pospolitus:
W treści zadania zapisałeś: "Pole podstawy walca jest równe 600π"
Rozumiem, że to błąd i chodzi o pole powierzchni bocznej, tak ?!
29 sty 15:43
Filip: Znów mój błąd − na telefonie źle wpisywać
Pole Pb powinno byc
29 sty 15:44
Filip: Jeśli tak to dobrze policzyłem?
29 sty 15:44
s.o.s.:
Pb= 2πrH
teraz działaj
29 sty 16:27
s.o.s.:
29 sty 16:31