trojkat
gorweqq:

najwyzszy punkt wiezy kosciola widac z punkty a pod katem 30 stopni a z punktu b pod katem 45
odleglosc miedzy punktami a ib jest rowna 20 oblicz wysokosc wiezy z dokladnoscia 1 m
i chcicalem liczyc tak
x/ sin45 = (20+x) / (sin60)
ale mi nie wychodzi odpowiedz
co jest zle? nie dobry to pomysl?
29 sty 01:07
wredulus_pospolitus:
x = y <−−− z tg45
o
| x | | √3 | | 20√3 | |
| = |
| −−−> 20√3 = x(3−√3) −−> x = |
| = 10(√3+1) |
| 20+x | | 3 | | 3−√3 | |
29 sty 01:25
wredulus_pospolitus:
a skąd pomysł, że ta równość zachodzi
29 sty 01:26
Gorweteq: No a nie można stosować tu twierdzenia sinusów?
29 sty 13:29
wredulus_pospolitus:
a co Ci mówi twierdzenie sinusów
29 sty 13:35
wredulus_pospolitus:
i odpowiedając na to pytanie −−− czy te dwa trójkąty można wpisać w ten sam okrąg
29 sty 13:36
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| x | |
| = krótsza przeciwprostokątna |
| sin(45o) | |
| 20 + x | |
| = dłuższa przeciwprostokątna |
| sin(60o) | |
Czy te dwie przeciwprostokątne Twoim zdaniem mają takie same długości
29 sty 13:40
Jolanta: twierdzenie sinusów mozesz zastosowac do trójkata ale nie do dwóch róznych trójkatów
29 sty 19:03