dzielenie
fricz: cosx sin2x = 2sinx
cosx 2 sinx cosx = 2sinx
cos
2 x = 1
x = kπ
czy przez takie dzielenie nie pomijam zadnego rozwiazania i wsyzkot jest dobrzE
28 sty 16:25
ABC:
pomijasz rozwiązanie sin x=0 ale akurat tu szczęśliwym trafem nie ma to negatywnego wpływu,lecz
nie zawsze tak musi być
najbezpieczniej przenieść wszystko na jedną stronę i wyciągnąć sin x przed nawias
i rozważyć alternatywę
28 sty 17:17
fricz: a moge tak dzielic a potem do rozwiazan uwzgledniac sinx = 0 i dodawac to rozwiazanie?
28 sty 17:21
oczy: Możesz, ale zauważ, że przy warunku sin(x) ≠ 0 równanie cos
2(x) = 1 nie ma rozwiązań
28 sty 17:39
fricz: to co w takiej sytacji
28 sty 17:59
oczy: Dokładnie to, co chciałeś − sumujesz rozwiązania. Po prostu w jednym wychodzi sprzeczność, a w
drugim dokładnie ten wynik.
28 sty 18:19