trygonometria
marcine: 2 cos3 𝑥 + cos2 𝑥 − 2 cos 𝑥 = 1
i zrobilem cos x = t
2t3 + t2 −2t −1 = 0
i mi wyszlo ze cos moze byc rowmny −0.5 −1 lub 1
i mi wyszly przedzialy
2/3π + 2kπ i 4/3π + 2kπ
π + 2kπ
oraz 2kπ
i są nieco inne niz w odpowiedziach czyli
x = kπ
x = 2/3π + 2kπ
x = −2/3 π + 2kπ
skąd ta różnica ? Czy moje odpowiedzi są poprawne?
28 sty 16:01
ABC:
Ta różnica stąd że typ połączył to co ty masz w drugiej i trzeciej linii w pierwszą swoją linię
A znowu jego trzecia linia to twoja druga połówka pierwszej linii po odjęciu 2π
28 sty 17:13
marcine: ale moje tez jest ok?
28 sty 17:20
ABC: ja bym ci uznał, ale niektóry lubią podkreślać parzystość funkcji cosinus
28 sty 17:54