trygonometria
ola: 3sin2 x − cos2 x = 0
sin2 x = 0.25
sin x = 0.5 sinx = − 0.5
x = π/6 + 2kπ x= 7/6π + 2kπ
x = 5/6π + 2kπ x = 11/6 π + 2kπ
tak mi wyszło. A oni to jakos ukracaja do dwoch ugolnionych przedzialow. O co dokladnie chodzi?
Czy zostawienie tak jest zle?
28 sty 00:30
chichi:
czasami jest tak, że można to złapać w jedną rodzinę rozwiązań, aczkolwiek pozostawienie w
takiej formie jaką masz też jest poprawne, o ile równanie zostało poprawnie rozwiązane
28 sty 01:17
Ola: A jest ktoś w stanie sprawdzić przy okazji?
28 sty 12:14
wredulus_pospolitus:
rozwiązania są poprawne −−− akurat w tym momencie można zapisać:
| | π | | 7 | | π | |
x = |
| + kπ (ponieważ |
| π = |
| + π) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 11 | | 5π | |
x = |
| + kπ (ponieważ |
| π = |
| + π) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
28 sty 12:23
wredulus_pospolitus:
czy jest to wymagane? Nie ... Tak jak chichi napisał −−− można, ale nie trzeba
28 sty 12:23