inne pytanie
kaszojadka: Czy ktoś z tego forum (np. Mila,.....)mógłby podać jakiegoś maila na którego mogę się
skontaktować z zadaniami, których nie umiem rozwiązać?
Pochodzą one z takiego mniejszego konkursu, a jego organizator (z tego co patrzyłam) nie
zamieścił tych zadań w internecie, więc i ja nie wiem czy mogę to zrobić

Z góry dzięki za odp.
27 sty 22:49
chichi:
jezeli konkurs już się zakończył, to śmiało wstawiaj, a jeśli nadal trwa, to nie śmiej pytać
27 sty 23:13
kaszojadka: zakończył się, ale dasz maila cziczi?
28 sty 11:21
wredulus_pospolitus: to dajesz zadania TUTAJ
28 sty 11:24
kaszojadka: dobrze

jak wrócę do domu to je tu zamieszczę
28 sty 11:47
28 sty 17:18
kaszojadka:

jeżeli dzisiaj w niedzielę nie chcecie się tym zajmować to poproszę jutro rozwiązania

1. Reszta z dzielenia 2
63 przez 3 wynosi?
2. Osiem liczb umieszczono na rysunku według pewnej zasady. Znajdź tę liczbę.
(na rysunku załączyłam)
29 sty 15:08
Aruseq: 2
1=2 − reszta 2
2
2=4 − reszta 1
2
3=8 − reszta 2
2
4=16 − reszta 1
2
5=32 − reszta 2
2
6=64 − reszta 1
I dalej analogicznie
29 sty 15:20
kaszojadka: dzięki, a to drugie zadanie?
29 sty 15:21
Mila:
20
29 sty 17:47
kaszojadka: jaka to reguła?
29 sty 17:49
Maciess: Wskazówka. Jak widzisz tu nie ma prostej reguły pomnóż przeż coś, dodaj odejmij. W takim
wypadku warto przestać patrzeć na liczbę jako taką. Może wykonujemy operacje tylko na cyfrach?
Popatrz na najprostszy przypadek − co się dzieje z "4". Jaka operacja przychodzi ci do głowy?
Próbuj
29 sty 19:21
Mila:
Kwadratowa suma cyfr:
4→42=16
16→1+62=37
37→32+72→58
dalej sama
29 sty 22:59
kaszojadka: tak, dziękuję bardzo
mój tata to wczoraj wieczorem odkrył
30 sty 10:29
Mila:
To pięknie

Suma kwadratów cyfr.
To rozwiąż kilka podobnych zadań poczynając od liczby np. :
a) 5
b) 6
c) 7
Na pewno coś zauważysz.
30 sty 16:04
Mariusz:
Wydział Matematyki i Informatyki UMK Chopina 12/18
Tam chodziłem na zajęcia
Miałem dość dobre połączenie − do placu Rapackiego jedną linią autobusową
a dalej to jest niedaleko i na piechotę można przejść
W tym roku minie 15 lat jak studia na tym wydziale skończyłem
(Nie poszedłem na nie od razu po maturze)
30 sty 19:22
kaszojadka:
30 sty 19:46
Mila:
O co chodzi kaszojadko?
30 sty 20:28
kaszojadka: @Mila ktoś tu napisał swoją życiową historię
30 sty 20:36
Mila:
A rozwiązałaś problemy z 16:04?
To problem z Teorii liczb.
A może czekasz na pomoc Taty?
30 sty 22:20
kaszojadka: Tak, oto rozwiązanie
5,25,29,85, 89, 145, 42, 20,
4,16,37,58,89,145,42,20.........i to tak się zapętla od tej
'4'
6,36,45,41,17,50,25,29,85,89,145,42,20,
4,16,37,58... tu zresztą też
7,49,97,130,10, 1, 1,1,1,1 a tutaj zawsze będą jedynki
chyba tyle wystarczy
31 sty 10:16
Mila:
Ładnie.
31 sty 15:54
kaszojadka:
31 sty 15:58