Proszę o pomoc
Filip: 1. Iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych podzielnych przez 4 jest podzielny przez 8
2. Suma trzech kolejnych liczb naturalnych , które w dzieleniu przez 5 dają resztę 2 jest
podzielna przez 3
27 sty 22:34
s.o.s.:
1/ Założenie : 4n,4n+4 −− kolejne liczby naturalne podzielne przez 4 i n∊N
Teza : 4n(4n+4)= 8k , k ∊N
Dowód : 4n*4(n+1)= 8*2n(n+1) = 8k
c.n.w.
2/ analogicznie
Zał: 5n+2, 5n+7, 5n+12
Teza : 5n+2+5n+7+5n+12= 3k , k∊N
Dowód
15n+21= 3(5n+7) = 3k , k∊N
c.n.w.
28 sty 00:13