jopek:
Rzucono kamień z prędkością początkową 10m/s pionowo do góry. Wysokość S[m], jaka osiągnie kamień po t sekundach określona jest w przybliżeniu funkcją S(t)=10t - 5t2, jaką maxymalną wysokość osiągnie ten kamień? Podaj prędkość kamienia, gdy t=1,5s. Pomóżcie proszę
9 lut 11:43
ex:
V=S*t
V=10*1,5=15m/s
jest to funkcja malejaca, wiec trzeba odczytac y wierzcholka
y=-Δ/4a
Δ=25
y=-25/(-5)
y=5
maksymalna wysokosc to 5 m

_
9 lut 11:47
jopek:
Dzięki ale to już mam doszedłem do tego, gorzej z tą prędkością bo wiem że wynik wynosi 5m/s
9 lut 14:02