Jak wyznaczyć parametr w tym równaniu?
anaaa: Wyznacz wszystkie wartości parametru α∊(0,3) dla których wielomian w(x)= x
3 + sin
2 3α * x
2 −
2x + 2sin3α +2 jest podzielny przez dwumian x+2.
Wiem, że pod x trzeba podstawić −2, ale nie wiem jak poradzić sobie z sinusami
27 sty 21:42
Aruseq: W(−2)=0
−8+4sin23α+4+2sin3α+2=0
4sin23α+2sin3α−2=0
2sin23α+sin3α−1=0
t=sin3a, t∊[−1, 1]
2t2+t−1=0
Spróbuj sama dokończyć
27 sty 21:46
anaaa: Też tak liczyłam i wyszło mi to
sinα=−1 α∊(−π/2 +2kπ) sinα=1/2 α∊(π/6 +2kπ lub 5π/6 + 2kπ)
ale w odpowiedzi jest α∊{π/18 , 5π/18 , π/2 , 13π/18 , 17π/18}
27 sty 21:57
Aruseq: Ponieważ te twoje rozwiązania to nie są α, a 3α − zawsze bierzesz taki argument, taki występuje
w funkcji trygonometrycznej. Zatem wszystkie rozwiązania należy podzielić przez 3.
27 sty 22:05
anaaa: Faktycznie i za k trzeba podstawić 1.
Dziękuję za pomoc!
27 sty 22:09