cos i sinus
tom: sin2x = 12/13 i x ∊ (π; 3/2π)
oblicz sin i cos
i wiemy ze to 3 cwiartka wiec , sin 𝑥 < 0 i cos 𝑥 < 0
i patrze ze autorzy rozwiazan
pisza tak
cos2 2x = 1 − 144/169 = 25/132
wiec
cos2x = −5/13 lub cos 2x = 5/13 i dalej rozwiazania..
i czmeu rozważamy oba przypadki skoro wiemy jaki znak ma cos w tej cwiartce
27 sty 14:45
chichi:
ty masz sinus podwojonego kąta, a przedziały masz dla?
27 sty 14:53
tom: czyli te cwiartki dla sinusa podwojonego sie nie licza?
27 sty 14:58
ABC: 2x należy od 2π do 3π przy twoich założeniach , to są dwie ćwiartki gdzie cosinus ma różne
znaki
27 sty 15:20