Ile wynosi alfa?
g9721:

Ile wynosi alfa?
27 sty 11:51
. :
Tablice tangensa wykorzystać
27 sty 11:56
g9721: czyli 14 stopni?
27 sty 12:02
Aruseq: A jakie są długości boków? Bo ciężko odczytać. 1340 i 340?
27 sty 17:30
wredulus_pospolitus:
14o to stanowczo za mały kąt przy takim długościach boków co podał Aruseq
27 sty 17:58
Aruseq: Wydaje mi się że musiałeś policzyć cotangensa a spojrzeć na wartości tangensa
27 sty 18:24
chichi:
α ≈ 75.8o
27 sty 18:30
Mariusz:
| | 1 | |
arctg(x) = ∫0x |
| dt |
| | 1−(−t2) | |
arctg(x) = ∫
0x∑
n=0∞(−1)
nt
2n
arctg(x) = ∑
n=0∞∫
0x(−1)
nt
2n
| | x2n+1 | |
arctg(x) = ∑n=0∞(−1)n |
| |
| | 2n+1 | |
| | 1 | | 25 | |
β = ∑n∞(−1)n |
| ( |
| )2n+1 |
| | 2n+1 | | 42 | |
Tutaj szereg działa dla miary łukowej a ponadto jest zbieżny dla |x|≤1
| | π | |
więc stąd ta zabawa z odjęciem kąta o mierze |
| |
| | 4 | |
oraz zamiana na miarę łukową
30 sty 00:31