pochodne
LiceumEkonomiczne: Pochodne
1) x1 + 4x2 to czy pochodną 1 będzie 1+4x2 a pochodną z pochodnej pierwszej 4x2?
2) ax1 +bx2 tego nie wiem, no bo jeżeli założyć (tak mi się wydaje) że a i b to są stałe
nie do ruszenia, no to (ax1)' + (bx2)' = 1*ax1+ 1*bx2 czyli 1a i 1bx1?
a 3 )
x11/4 x23/4 = 14 * x11/4 − 1 * 34x23/4−1 = 1/4x13/4 3/4x21/4
pierwsza pochodna
a pochodna z pierwszej pochodnej : 316x11/4 34x23/4 nie wiem czy czegoś czasami
już nie ponamieszałem już w zeszycie i przepisałem tak bezmyślnie tutaj ale dodaje..
albo przykład 35x1x2 wychodzi pochodna z tego 35x+1x? czy 35+1x ?
26 sty 20:05
Aruseq: Wszystko zależy po której zmiennej liczysz pochodną
26 sty 20:16
obliczenia: rozumiem.. a takie mam pytanie.
Mam funkcje 6x
2 4√x2 więc jak chcę obliczyć pochodną to robie z tego
6x
2 x2
1/4 i teraz licze pochodną i wychodzi mi 12x +
14x2
3/4
ale dowiedziałem się, że

oprawną pochodną Z TEJ pochodnej jest
32x
2 x2
−3/4 i jak
to jest zrobione?
(x)' = 1 no to 12x1 to byłoby 12? a to x2 bo
14x2
3/4 =
34 *
14x2
3/4 − 1
więc
to wychodzi
316x2
1/4 więc dlaczego tamten wynik jest poprawny?
26 sty 20:56
chichi:
co to jest → x2 ←
26 sty 20:57
Aruseq: Z obliczeń wynika że chodzi o x2. Po prostu policzono tu pochodną, ale tylko po zmiennej x2.
Wtedy x traktujemy jako stałą
26 sty 20:59