parametr m pierwiastek
kasia: naryssuj funkcje log0.5 (x+4)
dla jakich m rownanie f(x) = m/(m+1) rownanie ma pierwiastek dodatni.
Co to znaczy pierwiastek dodatni? Ze obie x i y sa dodatnie? i w jakim sensie pierwiastek jesli
log0.5 (x+4) ma tylko jeden (−3 , 0)
czy moze ktos rozjasnic?
bo w rozwiazaniachj pisza 𝑚
m/(m+1) + 2 < 0
ale nie rozumiem tego
26 sty 17:46
takietam: | | m | |
Innymi słowy rozwiązaniem równania f(x) = |
| jest liczba dodatnia. |
| | m+1 | |
Wobec tego rozwiązujemy:
| | m | | m | |
log0.5(x + 4) = |
| = |
| log0.5(0.5) = log0.5( (0.5)m/(m+1) ) |
| | m + 1 | | m + 1 | |
Wobec tego mamy: x + 4 = (0.5)
m/(m+1), czyli x = (0.5)
m/(m+1) − 4
Teraz chcemy, aby x > 0, stąd (0.5)
m/(m+1) − 4 > 0, co nam daje (0.5)
m/(m+1) > 4
| | m | |
Zauważmy, że 0.5 = 2−1, stąd 2−m/(m+1) > 22, czyli − |
| > 2, |
| | m + 1 | |
I teraz rozwiązujesz sobie dalej.
26 sty 18:25
chichi:
funkcji się nie rysuje.
26 sty 18:30
kasia: a jak sie nazywa rysowanie wykresu na kartce papieru
26 sty 18:47
kasia: nie rozumiem tych rownan ktore zapisujesz z x+4 0.5 sie robi
26 sty 19:01
Aruseq: Wszystko masz tam rozpisane. Linijkę wyżej jest równanie z którego to wynika, bo:
logab=lobac ⇔ b=c
26 sty 19:09
kasia: ale to musi byc i x i y dodatnie czy jak
26 sty 19:16
kasia: bo odp jest ze zbioru liczb ujemnych
26 sty 19:17
takietam: Rozwiązujesz względem x, to x ma być dodatnie. Odpowiedź dotyczy parametru m, ba, nawet treść
zadania to sugeruje: "dla jakich m ... ". Innymi słowy szukasz wszystkich wartości parametru
m, dla których rozwiązanie jest dodatnie (x > 0).
26 sty 19:21
Mila:

x>−4
Graficznie:
g(x)=log
1/2(x)
(3m+2)*(m+1)<0
27 sty 22:54
kasia: dalej nie wiem skąd to −2 całe
28 sty 15:33
Mila:
Widzisz zieloną linię prostą?
Punkt przecięcia tej prostej i wykresu f(x)=log0.5 (x+4) ma współrzędną x−ową dodatnią.
Jeżeli przesuniesz zieloną prostą w górę − powyżej punktu (0,−2)
to wykres f(x) zostanie przecięty w punkcie o wsp. x−owej ujemnej.
28 sty 21:05