Prawdopodobieństwo
Michał : Mamy zbiór cyfr: {1,2,3,4,5,6,7} i losujemy 2 cyfry . Jakie będzie ≤prawdopodobieństwo tego, że
druga wylosowania będzie parzysta, pod warunkiem, że pierwsza wylosowana jest nieparzysta.
Czy odpowiedź to 7/8?
26 sty 10:03
wredulus_pospolitus:
Nie

Pokaż tok rozumowania − wskażę błąd
26 sty 10:20
Michał : Korzystam z prawdopodobieństwa warunkowego
Zdarzenie A − druga parzysta
Zdarzenie B − pierwsza nieparzysta
P(B)=4/7 − bo 4 nieparzyste na 7 cyfr
P(AB)=3/6=1/2, bo 3 patrzyste na 5 cyfr
P(A|B)=1/2*7/4=7/8
*** − część wspólna
26 sty 10:33
Michał : Napisałem na telefonie i teraz widzę, że złe się wysłało. Zamiast 5 cyfr−6cyfr i A część
wspólna B
26 sty 10:34
26 sty 10:43
wredulus_pospolitus:
Jak można na to spojrzeć i trochę 'obejść' pojęcie prawdopodobieństwa warunkowego.
Wiemy, że pierwsza liczba jest nieparzysta ... w takim razie w zestawie do losowania drugiej
liczby zostało nam:
6 liczb, z czego 3 są parzyste i 3 nieparzyste. Prawdopodobieństwo wyciągnięcia parzystej w
takim zestawie wynosi:
| | 3 | | 1 | |
P = |
| = |
| logiczne  |
| | 6 | | 2 | |
26 sty 10:44
Michał : Wzór jest P(A część wspólna B)/P(B), czyli 3/6:4/7
26 sty 10:45
wredulus_pospolitus:
I taka uwaga dla Ciebie −−− wyszło Ci, że 'niemalże' pewne jest wylosowanie parzystej jako
drugiej liczby, gdy za pierwszym razem wylosowaliśmy nieparzystą −−−− to powinno od razu
spowodować, że zapali Ci się lampka ostrzegawcza, że coś jest nie tak
26 sty 10:49