Całka arccos x
End: Czesc, gdzie robię błąd
mam calke
∫(x arccosx)/sqrt(1−x2) dx wiem, ze mozna ją zrobić przez części, ale jaki błąd robię stosując
podstawianie
t=arccosx
−dt= dx/sqrt(1−x2)
cos t= x
i wychodzi mi całka −∫t cost dt
25 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
puki co błędu nie ma
25 sty 17:15
chichi:
no i policz tę całkę, co Ci źle wychodzi? wynik winien być:
−arccos(x)sin(arccos(x)) − x + C, C ∊ ℝ
25 sty 17:15
wredulus_pospolitus: póki*
25 sty 17:15
wredulus_pospolitus:
jeszcze można się pobawić i zapisać:
sin(arccosx) =
√1−x2
25 sty 17:16
wredulus_pospolitus:
zastanów się skąd wynika ta równość (można ją przy wyprowadzić z wiedzą na poziomie szkoły
średniej + wiedza czym jest arccosx

)
25 sty 17:20
chichi:
dokładnie, wtedy otrzymamy dokładnie ten sam wynik gdybyśmy od razu atakowali przez części, bez
podstawienia
25 sty 17:21
End: dzięki wielkie, faktycznie teraz wyniki są identyczne
25 sty 17:56