pierścień
Karola: Sprawdzić że dany zbiór liczb jest pierścieniem przemiennym względem zwykłego dodawania
i mnożenia liczb zawężonego do tego zbioru
ℤ[√5] (={a+b√5∊ℛ, a,b∊ℤ})
ℛ oznacza liczby rzeczywiste
25 sty 13:19
Karola: ?
26 sty 11:00
Karola: jakie warunki muszę sprawdzić?
26 sty 11:03
. :
A co Ci wujek Google mówi albo ciocia notatki z wykładów? Nie wspominając o stryjku książce?
26 sty 11:40
26 sty 12:01
Karola: jak sprawdzić łączność i czy tutaj jest potrzeba sprawdzania bo mi się wydaje że skoro
dodawanie jest
przemienne to wynika łączność?
26 sty 12:11
26 sty 12:21
Karola: ?
26 sty 14:28
Karola: Może ktoś pomóc?
26 sty 15:47
Karola:
26 sty 16:14
Karola: ?
26 sty 18:06
jc: Należy sprawdzić, czy dla każdego elementu ze zbioru, element do niego przeciwny też
należy do zbioru. Należy też sprawdzić, czy suma i iloczyn elementów ze zbioru też
należą należą do zbioru.
Najciekawszy jest iloczyn.
(a + b√5)(c + d√5) = (ab + 5bd) + (ad+bc) √5,
czyli odpowiedź jest pozytywna.
26 sty 18:18
jc: Oj, .. = (ac+5bd) + ...
26 sty 18:18
Karola: z jakiej definicji korzystasz możesz podać link?
26 sty 21:31
Karola: ?
27 sty 10:51
27 sty 12:52