wektory prostopadłe do wektora [2,1]
jmx: Znaleźć wszystkie wektory prostopadłe do wektora [2,1] o dlugości równej 1
25 sty 09:35
chichi:
oznaczmy wektory: u = [2,1] oraz v = [α,β]
(1) u ⊥ v ⇔ [2,1] ∘ [a,b] = 0 ⇔ 2a + b = 0 ⇔ b = −2a
(2) |v| =
√a2 + b2 = 1
z (1) & (2):
√a2 + (−2a)2 = 1 ⇔ ...
myślę, że dalej dasz sobie radę
25 sty 10:22
chichi:
niech v = [a,b], nie chciało mi się dalej pisać α i β, bo niewygodnie na telefonie. a
zapomniałem zmienić współrzędne wektora, które ustaliłem na początku
25 sty 10:23