Macierz odwrotna w zależności od parametru
jmx: Znaleźć macierz odwrotną do macierzy A w zależności od wartości parametru p
A= {1 2 p}
{2 2 0}
{3 −1 0}
det=−8p
−8p nie jest równe 0
p nie jest rowne 0
Następnie podstawiam pod wzor na macierz odwrotną
A−1 =1/−8p * 2 p −2p
0 −3p 2p − jest to macierz juz po transponowaniu
−8 5 −2
co nalezy zrobic dalej?
24 sty 19:49
24 sty 19:54
jmx: uzywam dokładnie tego wzoru
czyli gdy przemnożę to mam w miejsce p w macierzy odwrotnej dać 0,czy można zostawić p?
24 sty 19:59
chichi:
a z jakiej racji chciałbyś dać 0, przecież dla p = 0 wyjściowa macierz jest osobliwa, co za tym
idzie jest nieodwracalna! macierz odwrotna będzie zależna od parametru p ∊ ℝ \ {0}

P.S. oczywiście piszę używając skrótów myślowych, pisząc, że macierz odwrotna będzie zależna od
parametru p mam na myśli, że elementy macierzy będą zależne od tego parametru.
24 sty 20:08
Mila:
Cierpliwie pisz dopełnienia i wyjdzie.
det(A)=−8p
p≠0
1) Macierz dopełnień
0 0 −8
−p − 3p 7
−2p 2p −2
2) Macierz transponowana
3) Macierz odwrotna :
Chyba nie zgubiłam jakiegoś minusa?
24 sty 22:18