Ciąg proszę o wyjaśnienie
Wojtas: Dany jest ciąg an różny od zera dla wszystkich liczb n≥1
Jeśli ciąg an jest rosnący to:
a) bn=IanI jest rosnacy
b) BN=1{an} jest malejący
C) BN=an+1*an jest rosnący
d) BN=an+1+an jest rosnący
23 sty 20:38
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
(a) nie ... an = − |
| −> bn = |
| |
| | n | | n | |
(b) to co jest 1{an}

(c) tak
(d) tak
23 sty 20:47
Wojtas: Źle ustawiło mi się w b miało być kreska ułamkowa
23 sty 20:49
23 sty 20:52
wredulus_pospolitus:
(b) tak
| bn+1 | | | | an | |
| = |
| = |
| < 1 malejący |
| bn | | | | an+1 | |
(c) tak
| bn+1 | | an+2*an+1 | | an+2 | | an+1 | |
| = |
| = |
| > |
| > 1 |
| bn | | an+1*an | | an | | an | |
rosnący
(d) tak
b
n+1 − b
n = (a
n+2 + a
n+1) − (a
n+1 + a
n) = a
n+2 − a
n > a
n+1 − a
n > 0
rosnący
23 sty 20:56
Hanna: Czy tu są trzy odpowiedzi poprawne?
23 sty 21:29