parametr m
janush: Wyznacz zbiór wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=13x3−2x2+(m−3)x+1 jest
funkcją rosnącą
23 sty 19:19
wredulus_pospolitus:
innymi słowy −−−> dla jakich wartości parametru m mamy: f'(x) ≥ 0 dla dowolnego x∊R
23 sty 19:21
janush: I właśnie tak zrobiłem, mi wyszło m≥1 a w odpowiedzi jest (4;+∞)
23 sty 19:47
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia
23 sty 20:23
wredulus_pospolitus:
f'(x) = x2 − 4x + (m−3) −−> f'(x) ≥ 0 ⇔ (m−3) ≥ 4 ⇔ m ≥ 7
więc jeszcze inny wynik mi wyszedł
dodatkowo −−−> widzę, że w odpowiedzi mają otwarty przedział, więc zakładają że musi być f'(x)
> 0
osobiście się z tym nie zgadzam i jest to (moim zdaniem) duży błąd w zadaniu.
no ale sprawdźmy:
niech m = 5 −> f(x) = x3/3 − 2x2 + 2x + 1 −−−> f'(x) = x2 − 4x + 2 = (x − (2 + √2))(x −
(2−√2))
ewidentnie mamy dwa ekstrema lokalne −−> funkcja f(x) posiada przedział w którym jest malejąca
to ewidentnie dyskwalifikuje zarówno Twoją jak i 'odpowiedziową' odpowiedź
23 sty 20:30
janush: f'(x)≥0 ⇔ x2−4x+m+3≥0
Czyli Δ≤0
Δ≤0⇔ 16−4(m+3)≤0
m≥1
23 sty 20:31
janush: okej pomylił mi się + z − przy 3 ale faktycznie mi też wychodzi m≥7
23 sty 20:36
janush: sprawdziłem w aplikacji wykres i funkcja jest rosnąca faktycznie dla m≥7 natomiast dla m>4 nie
jest rosnąca w x∊R więc raczej mamy dobrze zrobione
23 sty 20:44
wredulus_pospolitus:
to jedynie przygotuj sobie odpowiedź 'dlaczego zamykasz przedział' i gotowe
23 sty 20:48
janush: Okej dzieki za poświęcony czas
23 sty 20:55