proszę o rozwiązanie
anna: dana jest funkcja f(x) = ax +bx2 gdzie x ≠0 Funkcja f ma ekstremum dla x =1
oraz f,(−1) = 1 oblicz współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu tej funkcji
w punkcie o pierwszej współrzędnej 2
f, (−1) = 1
f,(x) = ax2 − 2ax2 − 2bxx4
f, (−1) = −a +2b = 1
dalej nie wiem
23 sty 17:48
anna: odp
współczynnik kierunkowy stycznej to 116 taki jest wynik
23 sty 18:04
Jolanta: dla x=1 istnieje ekstremum czyli pierwsza pochodna=0
f'(1)=0=a−2a−2b
a=−2b napisałaś ze −a+2b=1 czyli
2b+2b=1
wspólczynnik kierunkowy stycznej rowny jest f'(2)
23 sty 23:45
Jolanta:
| | −(−1/2)*22−2*1/4*2 | | 1 | |
f'(2)= |
| = |
| |
| | 24 | | 16 | |
23 sty 23:53
anna: dziękuję
24 sty 07:18