Działania na wektorach
A1:
1.Dla jakiego parametru m wektory p i q są do siebie prostopadłe.
q=(−3k+(2+m) i+j)x(i−j) p=BA A=(2m;−1;2) B=(−1;2;m)
2.a)Znaleźć równanie prostej α przechodzącej przez dwa punkty A(0;−2;1) B=(1;−3;0)
b)Znaleźć równanie płaszczyzny l przechodzącej przez dwa punkty M(1;2;−2) N(0;−2;1) i
| | x−1 | | y | | z+2 | |
równoległej do prostej β: |
| = |
| =1 |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
c)Znaleźć punkt przebicia E płaszczyzny l prostą α.
23 sty 17:12
Mila:
2a)
AB
→[1,−1,−1]
α:
k
→=[1,−1,−1]−wektor kierunkowy prostej α
lub
równanie parametryczne:
x=t
y=−2−t
z=1−t, gdzie t∊R
23 sty 17:55
Mila:
M(1;2;−2) N(0;−2;1)
2b)
MN→=[−1,−4,3] wektor kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty M i N
k→=[1,1,2] − wektor kierunkowy prostej β
n→=[−1,−4,3] x [1,1,2] = [−11,5,3] || [11,−5,−3] − wektor normalny szukanej płaszczyzny
Równanie płaszczyzny:
11(x−1)−5*(y−2)−3(z+2)=0
11x−5y−3z−7=0
23 sty 21:11
Mila:
c)
α:
x=t
y=−2−t
z=1−t, gdzie t∊R
11*(t)−5(−2−t)−3(1−t)−7=0
11t+10+5t−3+3t−7=0
t=0
E=(0,−2,1)
23 sty 21:18
23 sty 21:55
Mila:
chichi
Zrozumiałam, że niepotrzebnie wpisałam rozwiązanie.
W takim razie mogę usunąć Twój wpis z 21:46− zawiera niektóre słowa, których można było uniknąć
i osiągnąć zamierzony cel.
24 sty 16:58
chichi:
jak już wyjaśniliśmy to możesz usunąć, natomiast jeśli możesz to w wolnej chwili rzeczywiście
odezwij się do założyciela żeby coś z tym zrobił
24 sty 17:04
Mila:
Dziękuję za odpowiedź
24 sty 17:10