Działania na wektorach
A1:
1.Oblicz cosinus kąta między wierzchołkami u i v.
v=(2j−k+i)x(j+k) u=AB A(3;−2;−1) B(2;1;0)
2.a)Znalęźć równanie płaszczyzny l przechodzącej przez punkt M(−1;2;0) i prostopadłej do
prostej β.
b)Znaleźć równanie prostej α przechodzącej przez punkt N(0;1;3) i prostopadłej do płaszczyzny
x−2y−z+8=0
c)Znaleźć punkt przebicia E płaszczyzny l prostą α.
A1: 1.Oblicz cosinus kąta między wierzchołkami u i v.
v=(2j−k+i)x(j+k) u=AB A(3;−2;−1) B(2;1;0)
2.a)Znalęźć równanie płaszczyzny l przechodzącej przez punkt M(−1;2;0) i prostopadłej do
prostej β.
b)Znaleźć równanie prostej α przechodzącej przez punkt N(0;1;3) i prostopadłej do płaszczyzny
x−2y−z+8=0
c)Znaleźć punkt przebicia E płaszczyzny l prostą α.