proszę o sprawdzenie
anna: prosta 2x − y − 5 =0 przecina okrąg o środku S(2;4) w punktach A i B
długość cięciwy AB =4√5 Wyznacz równanie okręgu
obliczyłam odległość punktu S od prostej
x = I2*2 −1*4 −5I√5 = √5
ΔABS równoramienny
punkt P środek odcinka AB IPBI= 2√5
z ΔPSB tw pitagorasa ISBI2 = ISPI + IPBI2
r2 = 5 +20 =25 ⇒ r =5
odp ; (x−2)2 + (y+4)2 = 25
czy to zadanie jest rozwiązane poprawnie bo w odpowiedziach jest informacja że trzeba
1) obliczyć symetralną odcinka AB
2) środek odcinka AB
3) współrzędne punktu A lub B
4) obliczenie kwadratu promienia okręgu
23 sty 08:46
chichi:
nie trzeba, tylko można. szkic rozwiązania podaje zawsze możliwe rozwiązanie, które proponuję
autor, co oczywiście nie oznacza, że jest ono jedyne. w tym przypadku Twoje rozwiązanie jest
bardziej eleganckie od tego zaproponowanego w podręczniku, o ile nie masz błędów rachunkowych.
czy odpowiedź zgadza się z tą która otrzymał autor?
23 sty 09:47
anna: dziękuję bardzo
23 sty 11:03