Algebra abstrakcyjna
Proszę o pomoc: Sprawdź, czy zbiór Z[3√3] = {a+b 3√3 + c3{9} , a,b,c∊ Z} jest pierścieniem przemiennym z
jedynką
względem dodawania i mnożenia indukowanego z liczb rzeczywistych
23 sty 05:09
M:
5 sty 08:14
jc: sprawdzasz, czy 0, 1 należą do rozpatrywanego zbioru, czy dla każdego elementu,
element przeciwny należy, oraz czy suma i iloczyn należą.
0, 1 ∊ Z[3√3]
− (a + b 3√3+c 3√9) = (−a) + (−b) 3√3+(−c) 3√9 ∊ Z[3√3]
(a + b 3√3+c 3√9)+(p + q 3√3+r 3√9) = ...
(a + b 3√3+c 3√9)(p + q 3√3+r 3√9) = ...
5 sty 08:59