Grupa i podgrupa algebra
Proszę o pomoc: Zbadaj czy H = ({a+bsqrt(2): a,b∊Z},+,0+0sqrt(2)) jest podgrupą (R,+,0) jeśli tak to sprawdź,
czy jest podgrupą normalną
23 sty 03:37
chichi:
czy poradziłeś sobie z pierwszą częścią?
23 sty 04:08
Proszę o pomoc: Nie bardzo. Wydaje mi się, że nie jest podgrupą, bo jak wezmę pierwszy warunek, czyli, że dla
każdego
a,b,c,d ∊ H to równanie (a+bsqrt(2)+(c+dsqrt2)= a+c +bsqrt2+dsqrt2= a+c+ sqrt2* (b+d)
czyli mnożę przez liczbę nie wymierną i otrzymuje liczbę nie wymierną, która nie należy do
liczb
całkowitych.
23 sty 04:29
chichi:
i co w związku z tym, ze nie należy do całkowitych?
23 sty 09:42
Proszę o pomoc: To znaczy, że nie jest spełniony warunek, że to równanie należy do H, czyli nie jest podgrupą
23 sty 10:42
chichi:
po pierwsze, jakie równanie należy?
po drugie dlaczego niby nie należy?
po trzecie czy znasz definicje podgrupy?
23 sty 11:44
Proszę o pomoc: 1. To równanie (a+bsqrt(2)+(c+dsqrt2)= a+c +bsqrt2+dsqrt2= a+c+ sqrt2* (b+d)
nie jest liczba całkowita, bo iloczyn √2 sprawia, że wynik będzie liczbą nie wymierna.
3. muszą być spełnione 3 warunki.
1. Dla każdego a, b∊H a+b∊H
2. Dla każdego a∊H a−1∊H
3. Element neutralny ∊H
23 sty 12:08
chichi:
wg Ciebie zbiór {a + b
√2: a,b ∊ ℤ} nie zawiera liczb nie wymiernych
23 sty 13:06
chichi:
zbiór Twój nie składa się z równań...
23 sty 13:10
Proszę o pomoc: Aha, czyli to, że a, b∊Z nie tyczy się, że H∊Z, ale i tak nie umiem rozwiązać tego zadania.
Czy mógłbyś mi pokazać i wytłumaczyć krok po kroku co należy zrobić?
23 sty 13:36
chichi:
Ty podałes warunki które muszą zajść aby H było grupą, a nie podgrupą grupy G.
jak będę miał chwilę to mogę Ci pomóc rozwiązać, ale najpierw musisz się uzbroić w niezbędną
teorie, bo w przeciwnym wypadku nie ma to dla mnie najmniejszego sensu, a rozwiązania i tak
wtedy nie zrozumiesz
23 sty 14:21
Proszę o pomoc: Ok, to w takim razie zabieram się za teorie, a jak byś miał chwilę to będzie mi bardzo miło jak
pokażesz mi jak ot prawidłowo rozwiązać
23 sty 16:42