Bardzo proszę o pomoc
Hala: Przez punkt P leżący na zewnątrz okregu o promieniu 4 poprowadzono
Dwie proste k styczna do okręgu w punkcie A i prosta m przechodząca
Przez środek okręgu i przecinająca okrąg w punktach B i C takich,że CP=3*BP.
a) wówczas AP jest równe
b) odległość punktu o współrzędnych (1,2) od prostej o równaniu u=0.75x+0.25 jest rowna
22 sty 20:31
wredulus_pospolitus:

(a)
(4+4+x) = 3*(4+x) −−−> x =

(4+x)
2 = 4
2 + y
2 −−−> y =

(b)
prostopadła do tej prostej ma współrzynnik kierunkowy a = − 4x/3
g(x) = −4x/3 + b −−−> wstawiasz współrzędne punktu podane w zadaniu i wyznaczasz 'b'
sprawdzzasz jaki jest punkt przecięcia tych dwóch prostych (współrzędne punktu przecięcia)
masz współrzędne dwóch punktów −−− liczysz długość odcinka pomiędzy nimi
23 sty 09:09
wredulus_pospolitus:
poprawka do (a)
(4+4+x) = 3*
x
23 sty 10:36