iniekcja / suriekcja / bijekcja
Kabanos: Czy :
a) tangens jest iniekcja / suriekcja / bijekcja
b) cotanges jest iniekcja / suriekcja/ bijekcja
22 sty 18:15
Poston: Na pewno żaden nie jest injekcją (dlatego, że nie
jest funkcją różnowartościową).
A jeśli tak, to żaden też nie jest bijekcją (jest bijektywny jeśli jest surjektywny i
injektywny)
Co do surjekcji, to zależy jak zdefiniujesz przeciwdziedzinę. Ale raczej powiedziałbym, że
nie jest.
Czyli generalnie, żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna.
22 sty 18:29
chichi:
na jakich zbiorach są określone? to jeszcze nie są w ogóle określone funkcje w tej formie...
(1) f: ℝ → ℝ dana jest wzorem f(x) = x
2 − suriekcją nie jest, bo np. ¬∃x∊ℝ f(x) = −1
nie ma takiego argumentu 'x' dla którego przyjmowana jest wartość −1 z przeciwdziedziny.
(2) f: ℝ → [0,+
∞) dana wzorem f(x) = x
2 − suriekcja już jest
22 sty 18:33
Kabanos: @chichi
Czyli jakbym miał tangensa załóżmy w przedziale:
f: R →<0;+∞), to nasz tangens będzie suriekcją?
Bo właśnie nie mogę zrozumieć suriekcji w funkcjach trygonometrycznych, sinusa i cosinusa
ogarnąłem, ponieważ on jest ograniczony w Y dla <−1;1>
No, a tan i ctg ma asymptoty X'owe
22 sty 18:56
chichi:
po pierwsze tak zdefiniowana funkcja dla f(x) = tan(x) − jest źle zdefiniowaną funkcją...
f: X → Y, f jest suriekcją gdy Y = ZW
f bo wtedy wiemy, że osiągana jest każda wartość
22 sty 19:01
Kabanos: No wsm fakt, dzieki <3
22 sty 20:51