Katy w trójkacie
Justyna: Dany jest Δ równoramienny ABC, w którym AC=BC=8 oraz AC=4* AB. Odcinek AD ,gdzie D jest punktem
boku BC jest zawarty w dwusiecznej kąta CAB.
Należy obliczyć cosinus najmniejszego kąta w trójkącie ABC.
Prosze o podpowiedz. czy kat , o ktory pytaja jest przy wierzchołkuC? Czy jest to kat
podzielony na dwa przez dwusieczna?
22 sty 13:37
chichi:
tak, dwusieczną kąta nazywamy półprostą wychodzącą z wierzchołka tego kąta i dzielącą tenże kąt
na dwa kąty jednakowej miary
22 sty 14:54
Hala: Czyli jak dobrze rozumiem to będzie jeden z tych dwóch kątów?
22 sty 16:34
Mila:

Dwusieczna kąta C
AB − kąt
A został podzielony
22 sty 17:01
chichi:
"Czyli jak dobrze rozumiem to będzie jeden z tych dwóch kątów?"
masz obliczyć cosinus najmniejszego kąta w ΔABC, czyli kąta cos(
γ) z @
Mila rysunku
22 sty 17:40
Misia: Jak policzyc ten kat gamma? wiem,ze wszystkie kąty to 180 mam 4 alfa ale nie znam ich miary
24 sty 18:31
Mila:
Np. Z twierdzenia cosinusów.
24 sty 22:20
Jolanta: AC=4*AB
AB=2
z tw cosinusów 2
2=8
2+8
2−2*8*8cosγ
4=64+64−128cosγ
128cosγ=124
25 sty 00:15