Zbieżność szeregu
Aruseq: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozstrzygnąć, czy szereg ∑ |
| + |
| + |
| − |
| jest |
| | (6n−4)3 | | (6n−2)3 | | (6n)3 | | (2n−1)3 | |
a) zbieżny na podstawie kryterium pierwiastkowego (Cauchy’ego)
b) zbieżny bezwzględnie
c) zbieżny warunkowo
No i jak na moje to w a) odpowiedź to nie, natomiast w b) odpowiedź to tak. Nie wiem natomiast,
co powiedzieć o podpunkcie c. Czy b od razu wyklucza c?
20 sty 16:17
Aruseq: Chociaż zbieżność warunkowa dotyczy chyba ciągu złożonego z wartości bezwzględnych wyrazów tego
ciągu. Ale skoro taki ciąg jest zbieżny, to ten chyba nie jest zbieżny warunkowo
20 sty 16:25
20 sty 16:49
Aruseq: Dziękuję
20 sty 16:52
Aruseq: Czyli odpowiedzi to nie, tak, nie?
20 sty 16:53
chichi:
a pokazałeś, że jest zbieżny szereg ∑a
n ?
20 sty 16:56
chichi:
a dobra nie zauważyłem, że Ty pokazałeś zbieżność bezwzględną, ale mogłeś zapisać jak pokazałeś
20 sty 16:58
Aruseq: | | 1 | |
Kryterium porównawcze na przykład? Z ciągiem |
| |
| | n3 | |
20 sty 16:59
chichi:
tudzież kryterium ilorazowe, równie błyskawicznie szybko
20 sty 19:39
Aruseq: | | sin n | |
A szereg ∑ |
| tez będzie warunkowo zbieżny? |
| | n2+n+1 | |
20 sty 19:49
Aruseq: i jak?
20 sty 22:46
chichi:
nie sprawdzałem jutro zerknę i dam Ci znać w tym wątku
21 sty 00:06
Aruseq: Jasne, będę wdzięczny
21 sty 09:01
Aruseq: I jak? Udało się do czegoś dojść?
21 sty 15:11
chichi:
nie ma mnie aktualnie w domu i jeszcze nie sprawdzałem, ale pamiętam o Tobie i nie zapomnę, jak
tylko wrócę to dam Ci odpowiedź
21 sty 15:24
Aruseq: Super, dzięki
21 sty 15:50
chichi:
ale na pierwszy rzut oka widać zbieżność bezwzględną, możesz wstawić swój tok rozumowania tutaj
21 sty 16:33
chichi:
| | sin(n) | | |sin(n)| | |
mamy szereg postaci ∑an = ∑ |
| , wówczas ∑|an| = ∑ |
| |
| | n2+n+1 | | n2+n+1 | |
| |sin(n)| | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| , |
| n2+n+1 | | n2+n+1 | | n2 | |
| | 1 | |
wiemy że ∑ |
| jest zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu α = 2 ∊ (1,+∞) stąd na mocy |
| | n2 | |
kryt. porównawczego szereg ∑|a
n| jest zbieżny, zatem szereg ∑a
n jest zbieżny bezwzględnie!
21 sty 16:43
Aruseq: ahh, czyli jednak poleci punkt na kolokwium. Dzięki za odpowiedź!
21 sty 18:02
chichi:
szkoda. fajnie, że mimo iż już po kolokwium to chcesz się dowiedzieć, a nie odbębnić i mieć
spokój, pamiętaj, że często na studiach będzie tak, że oceny z kolokwiów czy egzaminów nie
będą realnym odzwierciedleniem posiadanej przez Ciebie wiedzy i umiejętności matematycznych
czy jakichkolwiek innych z innego przedmiotu. liczy się co masz w głowie, a nie ocena w USOS
P.S. jaki kierunek studiujesz i na jakiej uczelni, jeśli mogę wiedzieć?
21 sty 18:42
Aruseq: Mam nauczkę, żeby przed egzaminem więcej przysiąść do szeregów

ekonomia na uw
21 sty 18:47