matematykaszkolna.pl
Zbieżność szeregu Aruseq:
 1 1 1 1 
Rozstrzygnąć, czy szereg ∑

+

+

jest
 (6n−4)3 (6n−2)3 (6n)3 (2n−1)3 
a) zbieżny na podstawie kryterium pierwiastkowego (Cauchy’ego) b) zbieżny bezwzględnie c) zbieżny warunkowo No i jak na moje to w a) odpowiedź to nie, natomiast w b) odpowiedź to tak. Nie wiem natomiast, co powiedzieć o podpunkcie c. Czy b od razu wyklucza c?
20 sty 16:17
Aruseq: Chociaż zbieżność warunkowa dotyczy chyba ciągu złożonego z wartości bezwzględnych wyrazów tego ciągu. Ale skoro taki ciąg jest zbieżny, to ten chyba nie jest zbieżny warunkowo
20 sty 16:25
chichi: http://prac.im.pwr.wroc.pl/~kajetano/AM2/infseries/infseries-2bc.html rzuć okiem tutaj, mają bardzo zrozumiale wszystko wytłumaczone emotka
20 sty 16:49
Aruseq: Dziękuję
20 sty 16:52
Aruseq: Czyli odpowiedzi to nie, tak, nie?
20 sty 16:53
chichi: a pokazałeś, że jest zbieżny szereg ∑an ? emotka
20 sty 16:56
chichi: a dobra nie zauważyłem, że Ty pokazałeś zbieżność bezwzględną, ale mogłeś zapisać jak pokazałeś emotka
20 sty 16:58
Aruseq:
 1 
Kryterium porównawcze na przykład? Z ciągiem

n3 
20 sty 16:59
chichi: tudzież kryterium ilorazowe, równie błyskawicznie szybko emotka
20 sty 19:39
Aruseq:
 sin n 
A szereg ∑

tez będzie warunkowo zbieżny?
 n2+n+1 
20 sty 19:49
Aruseq: i jak?
20 sty 22:46
chichi: nie sprawdzałem jutro zerknę i dam Ci znać w tym wątku emotka
21 sty 00:06
Aruseq: Jasne, będę wdzięczny
21 sty 09:01
Aruseq: I jak? Udało się do czegoś dojść?
21 sty 15:11
chichi: nie ma mnie aktualnie w domu i jeszcze nie sprawdzałem, ale pamiętam o Tobie i nie zapomnę, jak tylko wrócę to dam Ci odpowiedź emotka
21 sty 15:24
Aruseq: Super, dzięki
21 sty 15:50
chichi: ale na pierwszy rzut oka widać zbieżność bezwzględną, możesz wstawić swój tok rozumowania tutaj
21 sty 16:33
chichi:
 sin(n) |sin(n)| 
mamy szereg postaci ∑an = ∑

, wówczas ∑|an| = ∑

n2+n+1 n2+n+1 
|sin(n)| 1 1 

,
n2+n+1 n2+n+1 n2 
 1 
wiemy że ∑

jest zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu α = 2 ∊ (1,+) stąd na mocy
 n2 
kryt. porównawczego szereg ∑|an| jest zbieżny, zatem szereg ∑an jest zbieżny bezwzględnie! emotka
21 sty 16:43
Aruseq: ahh, czyli jednak poleci punkt na kolokwium. Dzięki za odpowiedź!
21 sty 18:02
chichi: szkoda. fajnie, że mimo iż już po kolokwium to chcesz się dowiedzieć, a nie odbębnić i mieć spokój, pamiętaj, że często na studiach będzie tak, że oceny z kolokwiów czy egzaminów nie będą realnym odzwierciedleniem posiadanej przez Ciebie wiedzy i umiejętności matematycznych czy jakichkolwiek innych z innego przedmiotu. liczy się co masz w głowie, a nie ocena w USOS P.S. jaki kierunek studiujesz i na jakiej uczelni, jeśli mogę wiedzieć? emotka
21 sty 18:42
Aruseq: Mam nauczkę, żeby przed egzaminem więcej przysiąść do szeregów emotka ekonomia na uw
21 sty 18:47