Liczba log
Hala: Liczba log2[2+(2+4+8+16+..+22022)] jest :
a)niewymierna
b)potęga liczby 2
c)równa 2022
d)równa 2023
czy liczymy wszystkie potegi liczby 2?
20 sty 15:29
Aruseq: W takiej sytuacji tak. Liczba logarytmowana jest szeregiem geometrycznym
20 sty 15:50
Maciess: 1 + (1 + 2+4+8+...+2n)= 1+ (2n+1−1)= 2n+1
20 sty 17:18
Kulka: To jaka będzie odpowiedz ?
15 mar 15:24
getin:
Jeśli chodziło o log2[2+(2+4+8+16+...+22022)] to prawidłowa jest odp. D
15 mar 15:27
Mila:
s=(2+4+8+16+...+2
2022)
q=2
| | 1−22022 | | 2−22023 | |
s=2* |
| = |
| =22023−2 |
| | 1−2 | | −1 | |
log
2(2+2
2023−2)=log
2(2
2023)=2023
odp. D
15 mar 17:56