Oblicz objętość bryły obrotowej
Arturo: Czy dobrze liczę objętości bryły obrotowej? Proszę o pomoc.
Mam policzyć objętość bryły obrotowej, powstałej przez obrót wokół osi OX i OY obszaru
ograniczonego wykresem funkcji f i osią OX. I teraz dla obrotu po osi OX wydaje mi się, że nie
mam problemu bo zapisuję:
dla f(x) = x3 x∊[−1,1]
Vx = π∫(x3)2dx (od −1 do 1)
ale zastanawiam się czy w tym przypadku poprawnie rozumuję (dla zadanych warunków) po osi OY:
Vy = π∫(3√y)2dy (od 0 do 1)
i teraz dałem jako funkcję x=3√y jako przekształcenie z y=x3, dolną granicą całkowania jako
0, bo ma być ograniczenie osią OX i górną jako 1 bo y(1)=1 − tj. ekstremum tej funkcji.
19 sty 10:50
Arturo: Chociaż teraz tak patrzę to po osi OX chyba jednak zakres całkowania powinien być od 0 do 1.
19 sty 10:52
Min. Edukacji: Przemyśl to jeszcze🤔
19 sty 13:05
Arturo: Jak dla mnie to jest OK, ale czy mógłby ktoś to zweryfikować?
20 sty 09:27
Arturo: Jeśli ograniczenia osią OX nie traktować by tylko jako dolnej granicy, ale obustronnie to
objętość po:
a) OX była by tak jak na początku Vx = π∫(x3)2dx (x od −1 do 1);
b) OY podobnie, ale z innym ograniczeniem tj. Vy = π∫(3√y)2dy (y od −1 do 1), bo x(1)=1 i
x(−1)=−1
Już nic innego nie wymyślę...
20 sty 16:57