proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
olka: Są 4 niewiadome liczby. Wiemy jednak, że sumowanie trzech liczb z tych czterech daje
następujące wyniki:
Bez pierwszej liczby – suma wynosi 31
Bez drugiej liczby – suma wynosi 28
Bez trzeciej liczby – suma wynosi 27
Bez czwartej liczby – suma wynosi 24
Jakie cztery liczby są niewiadomymi?
19 sty 08:22
Fałszywy 6-latek: b+c+d=31
a+c+d=28
a+b+d=27
a+b+c=24
dodajesz wszystko stronami
3(a+b+c+d)=110
a+b+c+d=110/3= 36 i 2/3
teraz przez dopełnianie znajdujesz wszystkie liczby
b+c+d=31 , to a=5 i 2/3 i tak dalej
19 sty 08:43