wredulus_pospolitus:
wypisuję 'najgorsze scenariusze'
b) 1,2 4,5 7,8 10,11 13,14 16,17 19,20 −−− i potrzebujemy jeszcze jedną
c) 1,2,3 5,6,7 9,10,11 13,14,15 17,18,19 −−− i +1
d) 1,2,3,4 6,7,8,9 11,12,13,14 16,17,18,19 −−− +1
a jak to można 'szybko zrobić:
| | liczba kul | |
sufit z ((ile mamy mieć w kolejności −1)* |
| [N+1]] |
| | ile mamy mieć w kolejności | |
więc mamy:
| | 20 | |
a) sufit ((2−1) |
| ) + 1 = 10 + 1 = 11 |
| | 2 | |
| | 20 | |
b) sufit ((3−1) |
| ) + 1 = 2*7 + 1 = 15 |
| | 3 | |
| | 20 | |
c) sufit ((4−1) |
| ) + 1 = 3*5 + 1 = 16 |
| | 4 | |
| | 20 | |
d) sufit ((5−1) |
| ) + 1 = 4*4 + 1 = 17 |
| | 5 | |