Całka
franz: Czesc, gdy mam całkę
∫dx/(3x+2)
to gdy czy mogę wyciągnąć całość z mianownika aby była
1/3 ∫dx/(x+2/3) ?
18 sty 18:57
chichi:
a Ty z politechniki?
18 sty 19:00
franz: nie, z seminarium
18 sty 19:01
chichi:
widać, po co liczyć całki jak się nie zna ich własności (których się nie potrafi udowodnić) nie
wie do czego służą itd. poczytaj dziecię o liniowości operacji różniczkowania
18 sty 19:03
franz: a ty przypadkiem z elektrody?
18 sty 19:07
franz: skoro nie masz zamiaru w żaden sposób pomoc to idź zajmij się czymś innym...
18 sty 19:08
piotrek: możesz
18 sty 19:24
franz: dzięki, bo zasadniczo mam problem z rozwiązaniem tego metodą podstawiania, gdzieś utknąłem w
martwym miejscu i nie mogę znalezc błędu
podstawiając za t=3x+2 od razu wychodzi wynik 1/3 ln|3x+2|
natomiast, gdy 1/3 wyciągnę przed całkę to zostaje ∫dx/(x+2/3), po podstawieniu t=x+2/3
zostaje 1/3∫dt/t co daje w wyniku 1/3 ln|t|
18 sty 19:27
franz: Pomoże mi ktoś znalezc błąd w rozumowaniu bo zabrnąłem w ślepą uliczkę
18 sty 19:28
piotrek: 1 sposób) bez wyciągania przed nawias
podst.: t=3x+2 → dt=3dx
| | 1 | 1 | | 1 | |
=∫ |
|
| dx= |
| ln|3x+2|+C |
| | t | 3 | | 3 | |
2 sposób) z wyciągnięciem przed nawias
18 sty 19:44
franz: i tym drugim sposobem wychodzi 1/3 ln|x+2/3|
?
18 sty 19:48
piotrek: no w sumie ta

to nie wiem w czym haczyk
18 sty 19:57
franz: dzięki będę myślał dalej
18 sty 20:04
ABC: przestań myśleć bo się zmęczysz − kubek z takim napisem dostałem kiedyś od uczniów

po prostu zauważ że 1/3 ln|x+2/3| +1/3 ln 3=1/3 (ln|x+2/3|+ln3)=1/3 ln[|x+2/3|*3] =1/3 ln|3x+2|
więc te dwie odpowiedzi różnią się o stałą i wszystko ok bo całka nieoznaczona to cała rodzina
funkcji
18 sty 20:47
Min. Edukacji: Takie kubki powinni rozdawać za darmo
19 sty 00:14
jacek: polemizowałbym, najpierw zacząłbym od sprawdzenia dowodu tożsamości
19 sty 11:02