obliczanie wartosci funkcji trygonometrycznych
pioterr042004: bardzo dziękuję,przepraszam czy moge jeszcze zapytać z ty drugim zadaniem

blicz wartosci
pozostalych funkcji trygonometrycznych jesli sinus x= 3/5 i x należy do
do (pi/2

i mam skorzystac z twierdzenia Pitagorasa,przepraszam czyli a kwadrat+b kwadrat=c
kwadrat czyli sin. kwadrat alfa + cos.kwadrat alfa =1? przepraszam, jesli sie pomyliłem, i co
dalej, przepraszam, nie jestem orlem z
matematyki.Bardzo dziekuje i przepraszam i prosze o pomoc
18 sty 17:31
wredulus_pospolitus:
emotki 'włączyły się' bo nie używasz spacji:
; p bez spacji daje nam

: o bez spacji daje nam
18 sty 17:36
wredulus_pospolitus:
i po co dodajesz to w osobnym wątku, skoro w oryginalnym Ci napisałem i mogłeś tam się dopytać
18 sty 17:39
pioterr042004: dziekuje za wyjasnienie o tych emotkach,ale czy mogłbym poprosić o wyjasnienie jak to dalej
zrobić.
Jesli możesz i chcesz− prosze ,pomoż
18 sty 19:22
. :
Wróć do oryginalnego tematu
19 sty 16:47
pioterr042004: prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania a) sin 4x= 1 b) 2 sin x( x+ x/3) = 1 c) 2 cos( 2 x −
pi/2) d)
pierwiastek z 2sin(x/2−pi/4) = 1 e) 2 cos( pi/4−x)= − pierwiastek z 2 f) 2 sin x(3x−pi/6=
pierwiastek z 3 f) tg 4x=1 g) tg 6x=pierwiastek z 3
g) tg( 2x−pi/3)= pierwiastek z 3/3 e) tg(3x+pi/4)=pierwiastek z 3 h) 3tg(x/2+pi/6)= −
pierwiastek z 3 i)
pierwiastek z3 cot
(2x−pi/4)= −1
22 sty 15:12
wredulus_pospolitus:
A z którym podpunktem masz problem? Z pierwszym
22 sty 16:23
pioterr042004: mam problem przewaznie z a, h oraz i
22 sty 17:59
chichi:
| | π | | π | | kπ | |
(a) sin(4x) = 1 ⇔ 4x = |
| + 2kπ ⇔ x = |
| + |
| , gdzie k ∊ ℤ |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
możesz też zrobić podstawienie u = 4x i rozwiązać elementarne równanie sin(u) = 1, ale nie ma
większego sensu wg mnie
22 sty 18:08
pioterr042004: dziekuje
22 sty 18:24
Jolanta: | | x | | π | |
3tg( |
| + |
| )=−√3 \ :3 a za nawias podstawiam u |
| | 2 | | 6 | |
| | −√3 | | π | |
tg u= |
| tg300=U{−√3{3} 300=1800:6= |
| |
| | 3 | | 6 | |
22 sty 20:19
pioterr042004: dziekuje
22 sty 20:50
pioterr042004: a jak zrobić 2sin(x + x/3)=1 i 2 cos(pi/4−x)= − pierwiastek z 2
22 sty 20:53
chichi:
zupełnie analogicznie jak pokazała Ci @
Jolanta
| | π | | π | | 1 | | π | |
(1) 2sin(x + |
| ) = 1 ⇔ sin(x + |
| ) = |
| , połóż teraz u = x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
i rozwiąż równanie sin(u) = |
| . |
| | 2 | |
22 sty 20:59
pioterr042004: dziękuje
23 sty 13:54