granica
analiza_mat: | | n(−3)n | |
lim n−>inf |
| Jak obliczyć granicę tego ciągu? |
| | 3n | |
18 sty 16:49
. :
| n*(−3)n | | n*(−1)n *3n | |
| = |
| = n*(−1)n |
| 3n | | 3n | |
Jaki wniosek?
18 sty 16:51
analiza_mat: | | n(x−1)n | |
Badam zbieżność szeregu potęgowego ∑ |
| wyszedł mi przedział zbieżności dla |
| | 3n | |
| | n(−3)n | |
x∊(−2,4) i teraz dla x=−2 mam szereg ∑ |
| czyli moge napisać po prostu że ten |
| | 3n | |
szereg równa się szeregowi ∑(−1)
nn? i teraz granica ciągu n(−1)
n nie istnieje zatem co
szereg rozbieżny?
18 sty 17:02
. : Da
18 sty 17:25
. :
Zauważ że dla n = −2 on nawet warunkowo zbieżny nie bedzie
18 sty 17:26
. :
x=−2 *
18 sty 17:26
analiza_mat: A czy mógłbym prosić o pokazanie jak formalnie udowodnić że granica nie istnieje. Ja
spróbowałem tak i jeśli uznasz że to poprawny dowód to nie trzeba wtedy pokazywać.
weźmy dwa ciągi n=2k i n=2k+1 i sprawdźmy co się dzieje
dla n=2k, n→∞ ⇒ k→∞
lim (−1)n=lim 2k(−1)2k=2lim k*1k=2lim k = ∞
dla n=2k+1, n→∞ ⇒ k→∞
lim (−1)n=lim (2k+1)(−1)2k+1=lim (2k+1)1k(−1)=−lim (2k+1)=−∞
Granice są różne zatem ta granica nie istnieje, czy to jest ok?
Czy jeżeli tam jest 1k przy k→∞ to moge opuścić tą 1 skoro miałbym [1∞]?
18 sty 20:50
wredulus_pospolitus:
zamienię tylko słowo 'ciągi' na 'podciągi ciągu an'
tak ... możesz odpuścić ... '1' to jest DOKŁADNA wartość ... symbol nieoznaczony 1∞ dotyczy
tylko liczb nieskończenie blisko '1' ale nie równych dokładnie 1
18 sty 23:10
analiza_mat: Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie innego szeregu. Badam zbieżność na krańcu przedziału i mam
szereg od n=0, a nie od n=1 i chcę skorzystać z kryterium ilorazowego i mam tak.
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| od n=0, biorę ciąg bn= |
| i badam granice |
| | n+3 | | n | |
| | an | | n | |
k=lim |
| =lim |
| =1 no to 0<k<∞ |
| | bn | | n+3 | |
| | 1 | |
Szereg harmoniczny ∑ |
| jest rozbieżny ale od n=1 bo od n=0 nie ma sensu, więc kryterium |
| | n | |
| | 1 | |
mówi, że również szereg ∑ |
| jest rozbieżny ale od n=1, a ja mam szereg od n=0 co w |
| | n+3 | |
takim przypadku? Dziękuję za poprzednie odpowiedzi wredulus
pospolitus
19 sty 00:34
wredulus_pospolitus:
na przykład możesz 'wywalić' pierwszy wyraz z sumy i będziesz miał sumę od n=1
19 sty 03:18
analiza_mat: Dziękuję. A czy mógłbyś na szybko rozwiązać mi y'''−2y''+y'=0, y(0)=2, y'(0)=0, y''(0)=0 bo nie
zgadza mi się z odpowiedziami i nie wiem kto ma błąd.
19 sty 13:18
Fałszywy 6-latek: podaj swój układ fundamentalny
19 sty 13:24
analiza_mat: Wyszło mi y(x)=c1+c2ex+c3xex
19 sty 14:45