zADANIA SA Z DZIALU ROWNANIA TRYGONOMETRYCZNE I TOŻSAMOSCI
pioterr042004: Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu nastepujących zadan:
1)Oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych jesli sinus x=3/5i x nalezy do (pi/2 ;
pi)
2)Narysuj wykres funkcji f(x)=sin x−2 dla x nalezacwgo do<−3/2pi ; 2 pi>
3)udowodnij tozsamośc trygonometryczna:COSX/TGX+SINX=1/SINX
bARDZO DZIEKUJE ZA POMOC
18 sty 16:37
. :
Sinx = 3/5
Z tw. Pitagorasa wyznaczasz cosx
Bierzesz pod uwagę w której ćwiartce jest 'x' w celu wyznaczenia znaku w cosinusie
18 sty 16:45
. :
Rysujesz g(x) = Sinx po czym obnizszasz go o 2 otrzymujesz f(x) = Sinx − 2
18 sty 16:46
. :
| cosx | | cosx | | cos2x | |
| + Sinx = |
| + Sinx = |
| + Sinx = |
| tgx | | | | sinx | |
| | cos2x + sin2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | sinx | | sinx | |
18 sty 16:50
wredulus_pospolitus:
co do (1)
sina = 3/5
| | 9 | | 16 | |
sin2a + cos2a = 1 −−−> cos2a = 1 − sin2a = 1 − (3/5)2 = 1 − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | |
| | 4 | |
czyli cosa = ± |
| <−−− to czy na plusie czy na minusie zależy od ćwiartki w której |
| | 5 | |
jesteśmy, a w której ćwiartce jesteśmy (pytanie do Ciebie to jest

)
18 sty 17:41
Jolanta: Jezeli po lewej stronie klikniesz napis trygonometria znajdziesz wszystko co potrzebujesz
sin
α+cos
2α=1 ten wzór to jedynka trygonometryczna .Masz dany sinus obliczys cosinus a
pózniej tangens
Cwiartki są bardzo ważne
| | π | |
pierwsza kąt do 900 czyli |
| |
| | 2 | |
druga od 90
0do 180
0 (czyli π)
| | 3π | |
trzecia od 1800 do 2700 ( |
| |
| | 2 | |
czwarta od 270
0 do 360
0 (2π)
Twój kat jest w drugiej cwiartce I tu przydaje sie wierszyk o sin ,cos tg,i ctg
W pierwszej wszystkie są dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus
18 sty 20:25
Jolanta: | | 4 | |
W drugiej cwiartce cos jest ujemny czyli cosα=− |
| |
| | 5 | |
możesz policzyc tg
18 sty 20:33