Calka
Orik: ∫xarctgx dx
Nie wychodzi mi mimo ze calkuje orzez czesci
18 sty 14:40
daras: to zrób jeszcze raz i jeszcze i jeszcze...w końcu wyjdzie
18 sty 15:01
daras: jeśli ci się nie chce, to wklep w Gugla i od razu wyskoczą setki rozwiązań
wtedy wystarczy kopiuj−wklej ( czytaj

rzepisać)
18 sty 15:03
Mariusz:
Przez części to dobry pomysł
| | x2 | |
Zauważ że funkcją pierwotną funkcji f(x) = x jest F1(x) = |
| |
| | 2 | |
| | x2 | | 1 | |
ale także F2(x) = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
i to ta druga funkcja pierwotna F
2(x) pozwoli skrócić funkcję podcałkową
po scałkowaniu przez części
19 sty 01:17