Kombinatoryka
Blum: Czy jeśli mamy zadanie oblicz prawdopodobieństwo że spośród liczb 1,2,3...,n ,n ≥3 liczby 1 i 2
nie będą
ustawione obok siebie możemy to zrobić ze zdarzenia przeciwnego czyli 1−(n−1)*(n−2)!*2/n! =
n−2/n
Ale chcąc policzyć ilość zdarzeń nie licząc z przeciwnego to mogę to zapisać jako
(n−1)(n−2)(n−2)!/n! = Też n−2/n
Tylko nie do końca rozumianym interpretację tego zapisu, tzn że dla pierwszej liczby na (n−2)
jako bez dwóch ostatnich miejsc * dla drugiej *(n−1) i reszta na (n−2)! A *2 nie musimy mnoży
się bo już to uwzględniliśmy
18 sty 10:13
Blum: Lecz ten drugi sposób obliczenia prawdopodobieństwa nie do końca mi pasuje bo np dla jednej z
liczb na drugim miejscu
jeśli mamy np n = 6 to druga liczba na nie n−1 = 5 miejsc tylko n−3 = 3
18 sty 10:15
Blum: A nie no dobrze tylko opis do wyboru miejsc dla danej cyfry na odwrót pierwsza na n−1 druga n−2
bez tych na którym jest pierwsze + miejsce na prawo od niej
18 sty 10:27
Blum: Tak?
18 sty 10:27
Blum: Bo powinno być niby n−3 dla drugiej momentami ale dla innych przypadków mamy jeden przypadek
więcej więc wszystko się jakby równoważy
18 sty 10:34