planimetria - dowód
Alaias: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b z wierzchołka kąta prostego poprowadzono
wysokość h i dwusieczną, d oznacza odcinek dwusiecznej zawarty w tym trójkącie.
Wykaż, że h2/d2=(a+b)2/2(a2+b2).
17 sty 22:12
Eta:

1/ a
2+b
2=c
2
| | a2b2 | | c2h2 | | a2b2 | | a2b2 | |
2/ (PΔABC)2 = |
| = |
| ⇒ h2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | c2 | | a2+b2 | |
| | bd | | ad | |
PΔABC = PΔAEC+PΔBEC = |
| *sin45o + |
| *sin45o |
| | 2 | | 2 | |
| | d2 | | 2a2b2 | |
to a2b2= |
| (a+b)2 ⇒ d2= |
| |
| | 2 | | (a+b)2 | |
i mamy ............
tezę
============
18 sty 00:11