Zliczanie, zadanie
borek92: Witam, czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać to zadanie?
W grupie 60 studentów informatyki każdy ze studentów zajmuje się co najmniej jedną
z dyscyplin: bazy danych, systemy operacyjne lub grafika. Bazami danych zajmuje się 26
studentów, systemami operacyjnymi – dokładnie połowa wszystkich studentów. Bazami danych
i grafiką zajmuje się 11 osób, a 20 osób zajmuje się systemami operacyjnymi i nie zajmuje się
grafiką. Wszystkimi trzema dyscyplinami zajmuje się 4 studentów. Ilu studentów zajmuje się
wyłącznie systemami operacyjnymi, jeśli 30 studentów zajmuje się grafiką?
17 sty 17:51
borek92: ktoś pomoże ?
18 sty 14:42
Aruseq: Jakiś pomysł?
18 sty 14:56
ite:
Ja mam pomysł: zasada włączeń i wyłączeń.
18 sty 15:31
borek92: Nie mam pomysly jak tutaj moge to zastosowac
19 sty 18:27
wredulus_pospolitus:

z treści zadania wiemy, że:
1) a+b+c+d+e+f+g = 60
2) a+b +d+e = 26
3) b+c +e+f = 30
4) d+e = 11
5) b+c = 20
6) e = 4
7) d+e+f+g = 30
c =

Jakbyś siadł i rozpisał sobie te równania −−−> masz 7 równań i 7 niewiadomych. Mamy zatem:
I. Równanie (6) −−−> e = 4
II. Równanie (3) − Równanie (5) − e −−−> f = 6
III. Równanie (4) − e −−−> d = 7
IV. Równanie (7) − d − e − f −−−> g = 13
V. Równanie (1) − Równanie (2) − f − g −−−>
c = 15
19 sty 18:49